Toppers “Grunnkurs hav UNG”

Eiker padleklubb har i dagene 15.-17. juli avholdt "grunnkurs hav UNG". – Et kursopplegg utviklet av Norges Padleforbund som er rettet mot barn/ungdom i alderen fra 13-19 årsalderen.

Tanken bak er at ungdom trives sammen med ungdom og den pedagogiske plattformen er i utgangspunktet oppdagende læring. Noe vi hadde mye av de tre dagene kurset varte. Vanligvis avholdes kurset over to dager à 8 timer. Vi valgte å fordele opplevelsene på tre dager med 5-6 timer per dag.

Deltakerne på kurset var Eilen Dårflot (14), Emma Therese Bjerke (11), Even Gislerud (14), Maren Mathisen (10), Ivar Johannes Kristinsson (15), Martin Gundersen (16), Morten Gundersen (16) og Markus Hagen (15), – med Anton Schubert (15) som medhjelper og assistent.

Anton har grunnkurs hav tatt i 2014 og er aktiv i Eker padleklubb. Det var spennende å kjøre ut fra klubbhuset til Sundhaugen der vi på dag 1 måtte starte med å slå leir, – opp kom tarp og partytelt for å kunne sikre at bagasjen var tørr selv om regnbygene gjorde resten av omgivelsene temmelig våte.

Framdriftstak utgjør 98 % av padlingen og det er viktig å få øvd godt på noen av de grunnleggende elementene som isett av åra, skyv-arm og dra-arm, rotasjon og fraspark. Det ble fokusert på det mest elementære i framdriftstaket, – skyv den bøyde bakre armen fram mens trekkarmen trekkes strak ut fra kajakken. Rotasjon av kroppen er viktig for å få brukt de store muskelgruppene i overkroppen.
Ungdommene var dyktige og lærevillige, men det er fremdeles mye å lære og å terpe på for å utvikle og automatiserer framdriftstak og andre padleteknikker.

Dagen 1 og 2 ble avsluttet med bading, egenredning og kameratredning. Mest energi var det onsdag. Da skulle de gjerne sett at kurset vart en time til.

Ilandstigning på brygge og deretter tilbake i båtene var utfordrende noen opplevde det som skummelt selv om det verste som kunne skje var at en veltet, ble våt og fikk trene litt ekstra på egen- eller kameratredning.

Ulike styretak er det viktig å beherske om en ønsker å være herre i egen båt til forskjell fra å bli ført dit bølger og strømninger ønsker å styre skuta, – i denne sammenhengen en kajakk.

Fantastisk morsomt å se hvordan deltakerne gjøv løs på den ene utfordringen etter den andre og det uten nevneverdige ufrivillig velt.

Lag konkurransen mellom lag «Anna And» og lag «Fiskum And» ble en gjennomgang av det vi hadde lært så langt de to første dagene.

Sporløs ferdsel, hvordan pakke kajakken, Allemannsretten og orientering – bruk av kart og kompass var temaer hvor mange i gruppa allerede hadde kunnskaper om. Det er alltid kjærkomment å kunne rekke opp handa og vite at svaret du avgir er rett.

Dag 3 var begge maskotene sporløst borte. Det viste seg at de var blitt fanget i hver sitt O-flagg. Denne siste dagen på kurset dro vi på tur for å praktisere det vi har lært. Vi padler havkajakk og kunne godt tatt gruppa med til sjøs. Valget falt på Loeselva. Den hadde alle hørt om uten helt å vite hvor den starter eller sånn sett også hvor den ender.

Med utgangspunkt i klubbhuset til Eiker padleklubb på Loe Bruk i Hokksund gikk ferden i retning Vestfossen på Vestfosselva fram til vi kom opp til plassen der Vestfosselva deler seg og Loeselva har sitt utspring. Denne elva er smal, kronglete med et grått og mudrete vann som alle var enige om at det var veldig lite fristende å bade i. Det motiverte til å holde seg i båtene.
Grå og trist vannstand. Loeselva har spenning å by på med sine 6-8 korte og lange viadukter. Lite vannstand gjorde av tiden vi brukte på å forsere elva var på nesten 2 timer. Vi var mange på laget da Max (10) og mor Sandy Shcubert også var med på turpadlinga.

Quiz med spørsmål fra teori og praksis ble gjennomført på Steinberg. Spørsmålene ble ledsaget av godis og nøtter for å klarne de unge grå og gi dem energi til resten av turen.

På Hagaøya var det maling av egen aquarell sittende i kajakkene. Med maling på padleåra og hele Drammenselva å vaske vekke uønsket kunstverk i var konsentrasjonen på topp penslene gikk sin gang mellom vann, maling og ark. En liten kuriositet for å vise at det er mye en kan gjøre fra en kajakk.

Matpause med gjennomgang av besvarelsene ble det uavgjort mellom lagene. Og spørsmålet om hvor maskotene var kom opp. Per Kruke (70) gjennomgikk bruk av kart og kompass for dem som trengte en oppfriskning. For de aller yngste var det ny kunnskap og Maren var kry over nå å kunne bruke kart og kompass. Som leder for laget sitt var det en viktig ferdighet. Emma ledet sitt lag etter hvor kompassnåla pekte. Her ble det seier til ett av lagene, men vennskapeligheten deltakerne i mellom tillot en justering og nok et uavgjort resultat.

Lykkelig gjenforent med sine «Stokkender» gikk ferden inn bak Hokksund camping. En perle av en campingplass. Der skulle vi gjennomgå overbæring av kajakk. Det ble med planene for da ungdommen fikk se hvor lite vann det var i røret ville de selvsagt teste ut om det lot seg gjøre å forsere i kajakken. Og det gjorde det. Samtlige trakk seg motstrøms gjennom røret. Noen av dem fikk hjelp til å overvinne strømmen i utløpet av røret.

Da gjenstod bare å dele ut Våttkort fra Norges Padleforbund med Grunnkurs UNG hav- oblat og
Aquaplomer (håndmalte aquareller) med påtrykket tekst som bekrefter deres kunnskaper for gjennomgått «Grunnkurs hav UNG» i regi av Eiker padleklubb.

Jeg har mange bilder fra kurset, men er dessverre ufaglært i det å legge inn bilder på denne web-siden. Bilder og film vil bli forsøkt oversendt deltakerne på mail. ;-D

This entry was posted in Aktivitet, Siste nytt, Tur-referater og anekdoter. Bookmark the permalink.